Арт директор

Алекс Зографов е един от най-гениалните музиканти на нашето съвремие – виртуозен пианист, композитор и оркестратор. Притежава  докторска степен по композиция от Университета в Лос Анджелис. Бил е преподавател в академията на Сет Ригс в Лос Анджелис на звеади от ранга на Джанет Джексън.


Маестро Зографоф има световна кариера в областта на
поп музиката, джаза и мюзикъла. В Лос Анджелис е работил с някои от най-големите имена в индустрията като Нана Мускури, Франк Заппа, Джо Кокър, Джордж Бенсън, Барбара Стрейзънд, Стинг, Джеф Бек и още цяла плеяда знаменитости. Лично е поставил на Бродуей почти всички мюзикъли на Андрю Лойд Уебър като диригент и музикален директор. В Лос Анджелис  започва да свири с най-прочутите музиканти и оркестри в света, като биг бендана Еверет Ковен. В оркестъра му се събират  някои най-добрите професионалисти в целия свят.

Преди да пристигне в САЩ, Алекс Зографов работи в Торонто, където една от найголемите американски киностудиа иска да купи музиката му, за да я използва за филмите си. Той отказва защото получава предложение от Дон Елис – това е през 1977 година. По това време Алекс много експериментира в джаза. След това работи за малко с Джино Ванели. Около 1976-та само той и Милчо Левиев са българските музиканти в Лос Анжелис. 

Маестро Зографов се среща с кралица Елизабет II в Кипър, където организира музикална програма по нейното посрещане. Също така по време на престоя си в Кипър активно е работил с една от най-големите звезди на Гърция  Йоргос Даларас. В последните години се отдава най-вече на композиране. Има хорова, филмова музика, композиции за симфоничния оркестър, а върхът на творчеството му е  операта „Орфей  Живее”, чиято световна премиера ще се състои през 2023 година.
Ето в оригинал думите за Алекс на някои от най – големите музиканти в света и тези на самата Кралица Елизабет: 

  •  “You are the most impressive musician I’ve ever heard”  Frank Zappa (Франк Запа) 
  • “Alex performs with great conviction.”  George Benson (Джордж Бенсън)
  • “You are great!  I could listen to you play and sing all night!” Mel Torme (Мел Торм)
  • “Alex, I’ll catch up with you, yet!”  Joe Cocker (Джо Кокър) 
  • “If I ever play again, I would love to play with you.  Listening to your music is like visiting places I have never been!”  Don Ellis  (Дон Елис)
  • “It was wonderful!  A wonderful performance!” 

 Queen Elizabeth II (Кралица Елизабет II)