За нас

Фондация „Борис Христов“  е регистрирана като  фондация в обществена полза с мисията да съхрани творческото наследство на Борис Христов, да помага на талантливи  артисти,  да организира и реализира културни събития с висока художествена стойност,  да се бори за запазването на фундаменталните и непреходни достижения на  на българската култура и изкуство. Част от изпълнението на тази мисия е и развитието на интензивно международно сътрудничество в областта на музикалното  творчество, изпълнителското изкуство и концертната дейност.

Фондацията организира и провежда концерти, майсторски класове, дарителски акции  и   семинари, както и  спомага за представянето и реализирането на български артисти в страната и зад граница.  Фондация „Борис Христов” поддържа тесни контакти с правителствени и неправителствени организации, сдружения и фондации със сходни  цели.

В ръководството на Фондацията  са Стоян Бончев, Николай Ангелов и  световно известният тенор Маестро Бойко Цветанов – първият  и най-успешен ученик на великия Борис Христов. Наши почетни членове и съмишленици са световно признатият пианист и композитор Маестро Александър Зографов, Академик  Валентин Бобевски, Академик  Николай Цанков, Проф. Огнян Герджиков, Проф.Маргарита Бончева,    Проф.  Георги Чапкънов,  който извая  най-забележителния скулптурен портрет на Борис Христов – символ на нашата фондация, както и много други видни представители на културата, науката и обществения живот.

В последните години фондация „Борис Христов“ проведе  поредица от  чествания,  дарителски акции, мероприятия и концерти, свързани със 100 годишния юбилей на Маестро Христов. Част от цикъла чествания, реализирани от Фондацията, бе  кръщаването и тържественото откриване на първата зала в София, носеща името на Борис Христов. В тази зала, намираща се в Централния Военен Клуб в София,  стои изложена и скулптурата на  Борис Христов, сътворена от Професор Чапкънов, която нашата Фондация дари на Министерството на Отбраната. Това бе едно уникално събитие – плод на съвместните усилия на Фондация „Борис Христов“ , професор Георги Чапкънов и трима министри на отбраната на Република България , което още веднъж  доказа, че когато има истинска, национална  кауза  тя среща приемственост на всички нива и обединява нацията ни !